ضرورت ایجاد یک کنسرسیوم جهت اظهارنظر و ارائه راه‌حل درباره حق آبه دریاچه خزر

رئیس پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی با بیان اینکه ایجاد یک کنسرسیوم بین‌المللی در زمینه مدیریت یکپارچه منابع آب در حوضه دریای خزر بیش از پیش ضرورت دارد، خاطرنشان کرد: جهت مدیریت یکپارچه منابع آب حتی باید به اقدامات توسعه‌ای در کشورهای دیگر مانند ترکیه و ارمنستان نیز توجه کرد؛ اگرچه این کشورها مرز مشترک با دریاچه خزر ندارند، ولی رودخانه‌ای مانند ارس از آنها عبور می‌کند و به خزر می‌ریزد.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی گیلان دکتر هادی مدبری در پاسخ به سوالی درباره کاهش حق آبه دریاچه خزر، بیان کرد: برای اظهارنظر علمی و دقیق و شاید بهتر بتوان گفت ارائه راهکار مناسب برای حل چنین مباحثی باید از مفاهیم مدیریت یکپارچه منابع آب در سطوح بزرگ مانند سطوح فراملی استفاده کرد.

وی افزود: در این خصوص باید ابتدا یک معادله بیلان از کلیه ورودی ها و خروجی های مربوط به دریاچه خزر تهیه کرد؛ اگرچه دسترسی به آمار و اطلاعات و سناریوهای توسعه ای آینده در کشور ایران به عنوان کشوری که بخش مهم و عمیق دریاچه خزر در آن وجود دارد، اما سناریوهای توسعه ای در کشورهای حاشیه خزر مانند روسیه و قزاقستان و آذربایجان و... مشخص نیست و این باید در قالب یک نهاد بین المللی تصویب گردد.

رئیس پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی با بیان اینکه ایجاد یک کنسرسیوم بین المللی در زمینه مدیریت یکپارچه منابع آب در حوضه دریای خزر بیش از پیش ضرورت دارد، خاطرنشان کرد: در جهت مدیریت یکپارچه منابع آب حتی باید به اقدامات توسعه ای در کشورهای دیگر مانند ترکیه و ارمنستان نیز توجه کرد؛ اگرچه این کشورها مرز مشترک با دریاچه خزر ندارند، ولی رودخانه ای مانند ارس از آنها عبور می کند و به خزر می ریزد.

مدبری با تاکید بر لزوم مشخص شدن تاثیر مباحث مربوط به تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین بر دریاچه خزر، اضافه کرد: حال که همگی می دانیم تراز آبی دریاچه خزر کاهش یافته، باید به دنبال یک راه حل اساسی بود و این کار باید حداقل در چند سناریو مورد بررسی قرار گیرد؛ البته اظهارنظرهای غیر علمی نیز می تواند این موضوع را دچار چالش کند.

وی سناریوی اول را ارائه وضع موجود دانست و گفت: سناریوی دوم شبیه سازی کل حوضه آبریز خزر با در نظر گرفتن مباحث توسعه ای، بدون در نظر گرفتن مبحث تغییر اقلیم است، اما سناریوی سوم به تاثیر تغییر اقلیم بر روی دریاچه خزر، بدون در نظر گرفتن سناریوی توسعه ای در کشورهای مختلف می پردازد.

رئیس پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی بر سناریوی چهارم تحت عنوان «تاثیر هم زمان اثرات تغییر اقلیم بر حوضه آبریز خزر، با در نظر گرفتن کشورهای همسایه و مباحث توسعه ای آنها» تاکید کرد و یادآور شد: قطعا تغییر اقلیم در کنار مباحث توسعه ای کشورهای حاشیه بر روی حق آبه خزر و مدیریت یکپارچه آن تاثیر دارد.

بازدید: 168
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر شما :
بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 54
بازدید کــــل : 44712